In Zwang | Gouda | 0182 - 514 514

  • 2D, 3D en 4D echo's

  • 2D, 3D en 4D echo's

Verschil 2D/3D/4D echo’s

In de echografie onderscheiden we drie verschillende echo’s, namelijk:

De 2D-echo

2D-echo---In-Zwang

2D beelden zijn zwart/wit, je ziet doorsnedes van het kindje en het lijkt alsof je “in” het kindje kunt kijken. Met deze techniek kunnen we de onder andere de orgaantjes van je kindje beoordelen. Dit gebruiken we vooral bij de medische echo’s, je kunt dan heel duidelijk het kindje zien. De 2D is heel snel en dit zorgt ervoor dat je ook heel mooi de bewegingen van je kindje kunt zien. Tot ver in de zwangerschap kun je heel mooie 2D beelden maken.

De 3D-echo

3D-echo---In-Zwang

Bij een 3D echo wordt er een extra diepte en kleur aan de 2D doorsnede toegevoegd. 3D betekent drie dimensionaal en laat je 3 dimensies zien, namelijk lengte, breedte en diepte. Bij een 3D echo kijk je om het kindje heen, je kijkt alleen naar de buitenkant van je kindje. Dit zijn altijd stilstaande beelden in kleur.

De 4D-echo

4D-echo---In-Zwang

Bij een 4D echo zie je bewegende 3D kleuren beelden. Een 4D echo wordt ook wel “live 3D” genoemd. De beweging van het kindje tijdens de echo is de 4de dimensie. Bij een 4D echo zie je het kindje afwisselend in 2D zwart-wit beelden en in bewegende 3D kleuren beelden. Door de 3/4D beelden kun je bij een gunstige ligging van het kindje goed de vormen zien. Vanaf de 24e week kun je, als het kindje zich goed laat zien, al goed de unieke vormen van het gezichtje zien.

Belangrijk:

  • Bij In Zwang Pretecho worden echo’s gemaakt zonder medische indicatie. In Zwang Pretecho is daarom niet aansprakelijk voor achteraf gebleken afwijkingen ( zie onze algemene voorwaarden). Mocht de echoscopiste toch iets zien bij je kindje dat ze niet helemaal vertrouwd, dan zal ze je dit vertellen en je verloskundige of arts inlichten.

 

  • De mooiste periode voor een 3/4D echo is tussen de 25e en 31e week van de zwangerschap, kindjes zijn dan al wat molliger en dat geeft mooiere 3/4D beelden.

 

  • Ben je zwanger van een tweeling dan is de termijn om een pretecho te laten maken anders dan wanneer je zwanger bent van 1 kindje. We adviseren je om bij een tweelingzwangerschap voor 24 weken te komen als je een 3D/4D echo wil laten maken. Voor een 2D echo is het aantal weken minder van belang, we kunnen dan vanaf 14 weken al mooie echobeelden maken.
  • Omdat de 3/4D echo alleen de buitenkant van je kindje laat zien kun je op deze manier GEEN informatie verkrijgen over de gezondheid van het kindje. Daarom combineren wij een 3/4D echo altijd met 2D zwart-wit beelden. We proberen je alles van het kindje te laten zien, niet alleen de buitenkant.

 

  • We zullen altijd proberen je kindje zo mooi en duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Er zijn echter een aantal factoren waar wij geen invloed op hebben, die mede de kwaliteit van de beelden bepalen. Dit is de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de baby, de beweeglijkheid van de baby en je eigen lichaamsbouw.

 

  • Mocht het niet lukken om het gezichtje van je kindje mooi in beeld te brengen (beoordeeld door de echoscopiste), dan wordt de echo omgezet naar een uitgebreide 2D echo van 65 euro. Een armpje of een beentje bij het gezicht is echter geen belemmering om leuke foto’s te kunnen maken!
naar boven