Bevallen | Zomer 2023

Beste zwangere/partner,

Jouw zorgverlener heeft met jou besproken dat het leveren van de optimale zorg de komende maanden een grote uitdaging wordt. Dit komt door een tekort aan personeel (bij de kraamzorg, de verloskundigepraktijk en in andere ziekenhuizen in de regio) en het feit dat er binnenkort veel vrouwen gaan bevallen en er dus drukte verwacht wordt.

We begrijpen dat dit geen fijn nieuws is als je in de komende weken hoopt te gaan bevallen en snappen dat je vragen of zorgen hebt. Daarom beantwoorden we de meestgestelde vragen via www.inzwang.nl/bevallen. Zo weet je beter wat je kan verwachten en hoe je je kunt voorbereiden door bijvoorbeeld mantelzorg te regelen.

We doen uiteraard altijd ons uiterste best om jou een passende en veilige bevalplek te bieden. Daar zetten we ons iedere dag hard voor in. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem gerust contact op met je verloskundige, gynaecoloog of de polikliniek verloskunde waar je onder controle bent. Zij kunnen jouw vragen altijd beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Verloskundig Samenwerkingsverband In Zwang
Verloskundigen, kraamverzorgenden en het Groene Hart Ziekenhuis

Veelgestelde vragen & antwoorden

 Wat gebeurt er als ik met spoed beval?
Bij een medische spoedsituatie is er altijd plek voor jullie.

Wat als ik onder controle ben bij de verloskundige en het ziekenhuis van mijn keuze vol is?
Er wordt door iedereen naar gestreefd dat je in het ziekenhuis waar jij graag heen wil, terecht kan. Als er geen spoed is kan het zo zijn dat je voor jouw bevalling en de zorg voor jouw pasgeboren baby, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in de regio gaat.

Het kan ook gebeuren dat er samen met jou wordt gekozen voor een thuisbevalling. Thuis bevallen gebeurt alleen als de verloskundige en jij dit veilig vinden. En als je echt niet thuis wil bevallen, dan zoeken wij naar een plek voor jou in een ziekenhuis waar je kunt bevallen.

Ik heb een geplande medische bevalling, kan die altijd doorgaan?
In sommige gevallen wordt een bevalling gepland. Bijvoorbeeld omdat je bevalling moet worden ingeleid of wanneer de gynaecoloog met je heeft besproken dat voor jou een keizersnede de meest veilige manier is om te bevallen. Het kan voorkomen dat de afspraak voor een geplande medische bevalling wordt verschoven. Alle zorgverleners doen hun best om dit te voorkomen. Mocht het toch noodzakelijk zijn dat je bevalling verschoven wordt, dan word je zo snel mogelijk door het ziekenhuis geïnformeerd. Door het ziekenhuis wordt dan ook een veilig alternatief geregeld. 

Krijg ik altijd kraamzorg als ik ben bevallen?

Thuisbevalling
Als je thuis bevalt, regelt de verloskundige dat er een kraamverzorgende komt. Als het erg druk is bij de kraamzorgorganisatie waar je bent ingeschreven, kan het zijn dat de kraamverzorgende van een andere organisatie komt helpen tijdens de bevalling.

Na bevalling in het ziekenhuis
Als je na je bevalling in het ziekenhuis overdag thuiskomt, komt de kraamverzorgende jullie helpen. Kom je ’s avonds of ‘s nachts thuis uit het ziekenhuis dan krijg je goede uitleg en instructies mee voor de eerste uren thuis en komt de kraamverzorgende de volgende ochtend bij jullie thuis. Extra informatie kun je ook vinden op Youtube, bijvoorbeeld via deze links: Nederlandstalig of Engelstalig

Voor spoedsituaties kan je altijd contact opnemen met je verloskundige. 

Mogelijk minder kraamuren
We willen graag alle gezinnen kraamzorg geven. Om die reden is het mogelijk dat je minder uren kraamzorg krijgt dan je verwachtte of is afgesproken. Dit kunnen we helaas niet vooraf inschatten. Alle gezinnen ontvangen minimaal drie uur kraamzorg per dag. Indien mogelijk zullen we uiteraard meer bieden, waarbij we rekening houden met welke zorg jullie op dat moment nodig hebben. We raden je aan om zelf extra hulp/mantelzorg vanuit je omgeving te regelen voor de kraamweek. Hierbij kun je denken aan familie, vrienden, buren of kennissen.