In Zwang Geboortehuis

In het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda kun je bevallen in een speciale In Zwang Suite. Dit houdt in dat je bevalt in een sfeervolle, ontspannen en huiselijke omgeving onder begeleiding van je eigen verloskundige en meestal de kraamverzorgster.

Thuis bevallen heeft veel voordelen, onder andere de ontspannende werking van je eigen vertrouwde leefomgeving. In een veranderende samenleving is het niet meer voor alle gezonde zwangere vrouwen mogelijk om in het eigen huis verantwoord de baby geboren te laten worden. Denk bijvoorbeeld aan een bovenhuis zonder lift.

Ook voor gezonde zwangeren en/of aanstaande vaders die het geen prettig idee vinden thuis te bevallen kunnen de In Zwang Suites een ontspannen alternatief zijn.

De In Zwang suite

Als de bevalling werkelijk begonnen is, kun je één van de In Zwang Suites betrekken nadat er contact is geweest met je eigen verloskundige. In het ziekenhuis word je ontvangen door een verpleegkundige. Zij maakt je wegwijs in je nieuwe omgeving. Er zijn twee In Zwang Suites, met een bad op de kamer. Bevallen in een In Zwang Suite kost niets extra’s. Een eventuele eigen bijdrage is afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Qua kosten is het te vergelijken met de poliklinische bevalling van nu.

Je eigen verloskundige

Je eigen verloskundige begeleidt je gedurende de bevalling samen met de kraamverzorgster. Na de geboorte van jullie kindje word je geholpen met de eerste voeding. We laten jullie met z’n drieën genieten van het eerste moment samen, compleet met beschuit met muisjes en een feestelijk drankje. Natuurlijk mogen nabije familie en vrienden komen kijken bij de kleine. Hierna word je geholpen met douchen en mogen jullie als alles goed gaat naar huis. Als je laat op de avond of ’s nachts bevalt, mag je uiteraard tot de volgende ochtend blijven.

Overdracht aan gynaecoloog

In tegenstelling tot wanneer je in een geboortehuis bevalt, kun je in het Groene Hart Ziekenhuis op dezelfde kamer blijven als je overgedragen moet worden aan de gynaecoloog. Ook kan je verloskundige heel laagdrempelig overleg plegen met de gynaecoloog, omdat zij op dezelfde afdeling werken. In overleg kan de verloskundige na de overdracht van zorg bij je blijven. Op het moment van de overdracht van zorg wordt besloten of dit daadwerkelijk mogelijk is. Kijk voor meer informatie op ghz.nl/gezinsuite

Natuurlijke keizersnede

Bij geplande keizersneden én als de gezondheid van moeder en kind het toelaat wordt de nieuwe methode, de ‘natuurlijke keizersnede’, toegepast. De baby wordt hierbij zo snel mogelijk bij de moeder op de borst gelegd.

Dit huid-op-huidcontact bevordert de hechting tussen moeder en kind en brengt de borstvoeding beter op gang.

Baby op gemak stellen

Door gebruik te maken van de ‘natuurlijke keizersnede’, ook wel zachte keizersnede genoemd, lijkt de ervaring van de operatie zo veel mogelijk op een natuurlijke bevalling. De operatiekamer wordt op een comfortabele temperatuur gebracht en het licht wordt gedimd, zodat de baby niet teveel schrikt als het uit de buik komt. Ook wordt rekening gehouden met specifieke geluiden die de baby meer op het gemak stellen in zijn/haar nieuwe omgeving.

Betere binding tussen moeder en kind

De moeder (en haar partner) zien de baby geboren worden en de moeder krijgt de baby direct bij zich. De kinderarts doet de eerste check van de baby bij moeder. Hierdoor kan zij, en ook de partner, gelijk van dit bijzondere moment genieten. De aanwezigheid van de baby geeft minder stress voor de moeder en heeft een positief effect op de borstvoeding. Dit alles zorgt voor een betere binding tussen moeder en kind.